1 na 10 pracowników nie je ani jednego posiłku w pracy

1 rok temu
Zdjęcie: biuro pracownik


Według najnowszego raportu Antal i Sodexo “Jak Polacy jedzą w pracy”, aż 53% pracowników je posiłki w samotności, a 20% nie przerywa choćby pracy na czas lunchu. Według Eurostatu, polscy pracownicy spędzają w pracy średnio 41,1 godziny tygodniowo – z tego względu to, w jaki sposób pracownik odżywia się w pracy jest najważniejsze dla jego zdrowia.

Trudności w pilnowaniu zdrowej diety wynikają z różnych czynników, które są zależne od indywidualnej sytuacji, świadomości oraz nastawienia pracownika. Jak naprawdę wyglądają nawyki żywieniowe Polaków w pracy i w jaki sposób pracodawcy mogą przyczynić się do ich poprawy?

Polacy jedzą w samotności – jak to zmienić?

Nieco ponad 50% pracowników spożywa posiłki w pracy w samotności. Przy czym, wśród menedżerów i dyrektorów, samotne spożywanie posiłków dotyczy ok. 60% badanych. Tendencja do jedzenia samemu na wyższych szczeblach zawodowych jest zauważalnie większa, co może wynikać z presji i wymagań stawianych liderom.

Wybór, aby jeść w samotności może być spowodowany różnymi czynnikami, a w wielu przypadkach może wynikać z atmosfery panującej w miejscu pracy. jeżeli w zespole nie występują dobre relacje – pracownicy często decydują się spędzić przerwę lunchową sami zamiast w towarzystwie swoich koleżanek i kolegów. W takiej sytuacji warto zastanowić się nad zorganizowaniem wspólnego śniadania czy lunchu dla zespołu, dostrzegając integracyjny potencjał takiej aktywności. w okresie letnim grupowy posiłek może przyjąć formę grilla, który dodatkowo zapewni nieco mniej formalną, piknikową atmosferę – mówi Marcin Grabiwoda, Food Transformation Director.

Dieta wege hitem nie tylko wśród młodych

W miejscu pracy około połowa badanych spożywa śniadanie, drugie śniadanie oraz lunch. Jednocześnie warto zaznaczyć, iż co dziesiąty badany nie je ani jednego posiłku w miejscu pracy. Taka sytuacja najczęściej dotyczy dyrektorów oraz stażystów. Niemal 40% badanych przeważnie sięga w pracy także po przekąski. Menedżerowie i dyrektorzy robią to częściej w porównaniu do osób na niższych stanowiskach.

Dane przedstawiają interesujący obraz nawyków żywieniowych Polaków w miejscu pracy. Widać wyraźny podział między pracownikami umysłowymi a fizycznymi w kwestii spożywania obiadu – ci pierwsi częściej jedzą główny posiłek w pracy. Jednocześnie, choć większość pracowników nie stosuje restrykcyjnych diet, istnieje rosnąca świadomość odżywiania, z naciskiem na zdrowe jedzenie i monitorowanie składników odżywczych. Trendy wegetarianizmu i weganizmu zdają się być popularne wśród młodszych oraz osób powyżej 43 roku życia, co świadczy o różnorodności podejścia do diety w zależności od wieku – komentuje Katarzyna Sławińska, Team Manager Antal, Engineering & Operations.

Biuro vs dom: gdzie odżywiamy się lepiej?

Pracownicy jedzą więcej posiłków pracując zdalnie niż w miejscu pracy. Szczególnie dotyczy to posiłków takich jak śniadanie i lunch. Co ciekawe, żaden z respondentów nie odpowiedział, żeby podczas pracy zdalnej zdarzyło mu się nie zjeść ani jednego posiłku – w przeciwieństwie do 9% w biurze.

Praca zdalna wyraźnie wpłynęła na nawyki żywieniowe wielu osób, skupiając ich na regularnych i pełnowartościowych posiłkach, w przeciwieństwie do szybkich rozwiązań charakterystycznych dla środowiska biurowego. Możliwość korzystania z własnej kuchni ułatwia przygotowywanie zdrowych dań oraz dostosowywanie diety do indywidualnych potrzeb. Z drugiej strony, brak dostępu do odpowiednich udogodnień w biurach często prowadzi do wyboru mniej zdrowych przekąsek lub zamawiania posiłków z dostawą. Trendy te podkreślają znaczenie adaptacji miejsc pracy do potrzeb pracowników, jeżeli chodzi o zdrowe odżywianie – komentuje Aleksandra Jędrzejczyk, Team Leader Antal, SSC/BPO.

Idź do oryginalnego materiału