Majonez Kielecki podbił nie tylko żołądki Polaków. Można go kupić także w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Bułgarii, Stanach Zjednoczonych, a choćby w Kazachstanie. Z wypowiedzi kierujących zakładem wynika, iż czasem dostawy muszą być reglamentowane, bo liczba zamówień przewyższa moce produkcyjne spółdzielni. Ograniczenia dotyczą nie tylko Polski, ale też innych krajów, gdzie również wzrasta sprzedaż.
Zapadła decyzja o rozbudowie
Aby zaradzić sytuacji, w listopadzie Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” w Kielcach ogłosiła plany budowy nowej hali produkcji majonezu. Z założeń planu wynika, iż inwestycja ruszy w maju przyszłego roku i umożliwi zwiększenie produkcji o około 30 proc. Jej koszt wyceniono na 62 mln zł. Połowę tej kwoty pokryją banki. Projekt został objęty programem Polska Strefa Inwestycji. Pozwoli to firmie na częściowe odzyskanie poniesionych kosztów w formie zwolnień podatkowych. Reklama
Zgodnie z założeniami projektu, na terenie zakładu spółdzielczego w Kielcach ma powstać nowoczesna, energooszczędna hala o powierzchni 8 tys. m kw. Zostanie wyposażona w pompy ciepła i instalacje odnawialnych źródeł energii (OZE). “W planach jest również budowa nowej rozlewni majonezu. Jej powierzchnia zwiększy się czterokrotnie – z 600 m kw. do 2400 m kw.” - informuje portalspozywczy.pl.
W nowym obiekcie zostaną wdrożone nowoczesne technologie i zastosowana automatyzacja procesów produkcji. Zapowiedziano zakup robotów do paletyzacji i systemu kartonowania. Kielecka spółdzielnia zastosuje też technologie oparte na sztucznej inteligencji, takie jak automatyczne wykrywanie błędów na etykietach.
Zakład zwiększy zatrudnienie
W związku z rozbudową zakładu produkcji majonezu, spółdzielnia planuje zwiększyć zatrudnienie o 5 proc. (18-19 osób). w tej chwili pracuje tam 370 osób. Poszukiwani będą automatycy, laboranci, chemicy i mikrobiolodzy. Kolejnym etapem, który rozpocznie się po zakończeniu budowy nowej hali, będzie dekarbonizacja zakładu - redukcja emitowanego przez spółdzielnię dwutlenku węgla.
Kielecka WSP "Społem" jest drugim co do wielkości producentem majonezu w Polsce. Pierwsze miejsce zajmują należące do Nestle Winiary. Kielce sprzedają miesięcznie około 2 tysięcy ton tego produktu. Tygodniowo zużywają 22-23 cysterny oleju. Spółdzielnia istnieje od ponad stu lat i zaczynała działalność (1920 r.) od mydła gospodarczego. Stopniowo rozszerzyła asortyment o proszki do prania, musztardę i ocet.