Postulujemy wprowadzenie bezpłatnych posiłków dla pracowników sektora publicznego

10 godzin temu

Domagamy się zapewnienia pracownikom zatrudnionym przez państwo i samorządy bezpłatnych, zdrowych posiłków. Takie rozwiązanie byłoby formą częściowej rekompensaty niskich zarobków w budżetówce, a także odpowiedzą na epidemię otyłości.

Zawalczyć z otyłością w miejscach pracy
Jak podaje GUS, w Polsce 62 proc. mężczyzn i 46 proc. kobiet ma nadwagę, co piąty Polak jest otyły. Łącznie z problemem nadmiarowych kilogramów mierzy się 52 proc. populacji.

To sytuacja, która woła o systemową reakcję. Dlatego postulujemy wprowadzenie nieodpłatnych, wysokiej jakości posiłków finansowanych z budżetu państwa dla wszystkich pracowników sektora publicznego i samorządowego.

Chcemy aby pracownicy jedli zdrowo, dlatego każdy dostawca kateringowy byłby zobowiązany do przestrzegania zaleceń, dotyczących zawartości mikro i makroskładników, nakreślonych przez dyplomowanych dietetyków.

Liczne badania dowodzą, iż regularne, zdrowe odżywianie wpływa pozytywnie na samopoczucie oraz wydajność zawodową. Pracownicy korzystający z odpowiedniej diety rzadziej korzystają ze zwolnień lekarskich, co przynosi wymierne korzyści również pracodawcom. Dlatego wprowadzenie takiego rozwiązania byłoby korzystne dla obu stron.

Praca dla państwa musi być atrakcyjna!
Nasza propozycja jest częścią szerszego planu podniesienia atrakcyjności i konkurencyjności pracy w sferze budżetowej. W ostatnich latach obserwujemy niepokojące zjawisko odchodzenia doświadczonych pracowników z instytucji państwowych, co skutkuje narastającą liczbą nieobsadzonych etatów. w tej chwili już 1/3 urzędów nie jest w stanie realizować swoich zadań z powodów wakatów, co przekłada się na spadek jakości usług świadczonych obywatelom. Taki kierunek zmian niesie poważne konsekwencje dla funkcjonowania państwa i dobrobytu społeczeństwa. W związku z tym oczekujemy od rządu zdecydowanych kroków mających na celu zatrzymanie tych negatywnych tendencji oraz realne polepszenie sytuacji pracowników budżetówki i samorządów.

Dłuższa przerwa na posiłek
Obecnie, zgodnie z Kodeksem pracy, posiłek finansowany przez pracodawcę przysługuje wyłącznie pracownikom pracującym w warunkach szczególnie uciążliwych.

Jednocześnie proponujemy, aby dla wszystkich pracowników sektora publicznego została wprowadzona przerwa obiadowa trwająca co najmniej 45 minut i wliczona do czasu pracy. w tej chwili przy ośmiogodzinnym dniu pracy minimalna przerwa wynosi zaledwie 15 minut, a więc jest zbyt krótka, aby spokojnie spożyć posiłek.

W perspektywie kilku lat podobne rozwiązania powinny być wdrożone w całej gospodarce. Z pewnością rozpowszechnienie wysokiej jakości posiłków przyczyniłoby się do poprawy jakości zdrowia pracowników, wzrostu wydajności pracy, minimalizacji stresu.

Idź do oryginalnego materiału