Europejski sektor rolno-spożywczy stoi na rozdrożu, mierząc się z rosnącą presją wynikającą z ambitnych regulacji środowiskowych, niestabilności geopolitycznej, niedoborów siły roboczej oraz strukturalnych luk inwestycyjnych. Choć unijna agenda zrównoważonego rozwoju – ucieleśniona w Europejskim Zielonym Ładzie i strategii „Farm to Fork” czyli „Od pola do stołu” – wyznacza ważne cele długoterminowe, jej wdrażanie grozi nałożeniem nieproporcjonalnych obciążeń na mniejszych i słabiej dokapitalizowanych producentów, szczególnie w Europie Wschodniej i Południowej. Jednocześnie fragmentacja rynku wewnętrznego i rosnąca konkurencja ze strony importu wytwarzanego przy niższych standardach zagrażają konkurencyjności i spójności unijnego systemu żywnościowego. Na przykładzie Polski niniejsza biała księga podkreśla potrzebę bardziej wyważonego i pragmatycznego podejścia – takiego, które chroni opłacalność ekonomiczną przy jednoczesnym postępie w kierunku zrównoważenia, wzmacnia jednolity rynek poprzez większą spójność regulacyjną oraz priorytetyzuje inwestycje w infrastrukturę i rozwój kadr, aby budować trwałą odporność w całym łańcuchu rolno-spożywczym.
RAPORT Zabezpieczenie przyszłości żywnościowej Europy:Równowaga w zakresie zrównoważonego rozwoju, konkurencyjności i odporności w sektorze rolno-spożywczym
wzp.org.pl 1 miesiąc temu
- Strona główna
- Zatrudnienie
- RAPORT Zabezpieczenie przyszłości żywnościowej Europy:Równowaga w zakresie zrównoważonego rozwoju, konkurencyjności i odporności w sektorze rolno-spożywczym
Powiązane
Tak źle nie było od czterech lat. "Załamał się"
15 godzin temu
Kuba Adamus managerem w zespole Labcon
16 godzin temu










