Wiele się mówi na temat potrzeby wprowadzania rozwiązań proekologicznych także w gastronomii, nie każdy jednak wie, od czego zacząć. Producent napojów HMDrinks https://hmdrinks.pl radzi: zmniejsz zużycie plastiku, ogranicz ilość śmieci? I daje konkretne rozwiązanie.
Maszyna do napojów – sposób na bycie eko
Co ma maszyna do napojów do proekologicznych rozwiązań? Na pierwszy rzut oka może wydawać się, iż niewiele. Jednak nic bardziej mylnego. Kiedy jednak przeanalizujemy cały koncept serwowania napojów z maszyny, gwałtownie dojdziemy do wniosku, iż wybierając to rozwiązanie stawiamy pierwszy krok na drodze do bycia eko.
Producent napojów na bazie syropu
Maszyna do napojów służy do przygotowania napoju na bazie koncentratu. Samodzielnie schładza wodę, nasyca ją dwutlenkiem węgla i miesza ją z syropem. W efekcie tych działań powstaje orzeźwiający napój gazowany w wybranym smaku. Producent napojów z syropu ma w ofercie cztery najbardziej popularne smaki: Cola, lemoniada, orange i ice tea. Przygotowanie napoju trwa zaledwie 5 sekund, jest banalnie proste – wystarczy pod kran z wybranym smakiem podstawić szklankę. Maszyna do napojów doskonale sprawdza się w samoobsłudze (poradzą sobie choćby dzieci!) I generuje znacznie mniej śmieci. W jaki sposób?
Automaty do napojów = mniej śmieci
Syrop, na bazie którego przyrządza się napoje jest wysokoskoncentrowany, dzięki czemu charakteryzuje się dużą wydajnością. Z jednego 5-litrowego opakowania syropu maszyna do napojów przygotuje 37,5 litra (!) napoju. Zatem jednym kartonem koncentratu zastąpisz aż 75 półlitrowych butelek z napojem. Biorąc pod uwagę fakt, iż lokale serwujące napoje zwykle kupują napoje w butelkach plastikowych i puszkach, korzystanie z maszyny do napojów zdecydowanie ogranicza ilość śmieci, w tym zużycie plastiku. Producent napojów HMDrinks postawił na opakowania typu bag-in-box, które przystosowane są do recyklingu.
Serwuj napoje z maszyny i bądź eko
Już samo serwowanie napojów z maszyny ogranicza produkcję śmieci, ale możesz zastosować jeszcze jedno działanie, które ograniczy produkcję śmieci do minimum. Zamiast jednorazowych kubeczków wykorzystaj szklanki. Są wielorazowego użytku, więc nie tylko zadbasz o środowisko, ale także zminimalizujesz koszty.
Bądź eko i… oszczędzaj
Czy wdrażając proekologiczne rozwiązania dla gastronomii można zaoszczędzić? Producent napojów przekonuje, iż tak. Przygotowanie napoju na bazie syropu jest prawie o połowę tańsze od zakupu gotowego napoju w hurtowni. Serwując napoje z maszyny poza pieniędzmi możesz zaoszczędzić także czas i miejsce! Produkty dostępne są w sklepie internetowym producenta, możesz zamówić je bezpośrednio do domu. Dzięki temu, iż maszyna przygotowując napój chłodzi go, zyskujesz dużo wolnego miejsca nie tylko w magazynie, ale także w lodówce.
Rozwiązanie dla Ciebie
Niezależnie od tego, czy prowadzisz duży czy mały lokal z gastronomią, pizzerię, pub czy dyskotekę, niezależnie od tego, czy działasz na rynku od lat czy dopiero startujesz, serwowanie napojów z maszyny to rozwiązanie dla Ciebie. Dzięki niemu w łatwy i szybki sposób wdrożysz działania, które nie tylko pozwolą na ograniczenie ilości śmieci i zmniejszenie zużycia plastiku, ale umożliwią łatwe oszczędzanie na wielu płaszczyznach.