Dziadek do orzechów może odejść na emeryturę. Rozłupiesz skorupkę w kilka sekund

4 godzin temu
Kto choć raz próbował rozłupać więcej niż kilka orzechów włoskich, wie, ile to potrafi kosztować nerwów. Klasyczny dziadek do orzechów nie zawsze daje radę, a siła rąk to za mało. Na szczęście w sieci pojawiły się domowe patenty, które ułatwiają życie. Są szybkie, skuteczne i nic nie kosztują.
Znasz to uczucie: chcesz przygotować ciasto z orzechami, ale samo ich łuskanie zajmuje więcej czasu niż cały przepis. Na szczęście internet zna odpowiedź. Użytkownicy TikToka dzielą się sprawdzonymi sposobami, które ułatwiają to zadanie.


REKLAMA


Zobacz wideo Włoskie, laskowe, brazylijskie... Dlaczego warto jeść orzechy?


Profesjonalny dziadek do orzechów nie będzie ci potrzebny. Wystarczy sprytny trik
Użytkownik TikToka z profilu @myname_duy08 podzielił się sprytnym sposobem na rozłupywanie orzechów. Na nagraniu widać, iż w kilka chwil pozbywa się wielu skorupek, nie wkładając w to wysiłku. Wszystko dlatego, iż zamiast dziadka do orzechów, używa sprytnego sposobu.


Do plastikowej nakrętki od butelki wystarczy przymocować długą śrubę, za którą należy trzymać całą konstrukcję. Wtedy podczas rozłupywania wystarczy nałożyć nakrętkę na orzecha i uderzyć w nią delikatnie młotkiem. W sekundę skorupka rozpadnie się na kawałki. Trik ten przypadł do gustu użytkownikom oraz użytkowniczkom TikToka.
Genialne w swej prostocie.
Dziękuję!
Nie wpadłem na to, świetne.


Ten trik sprawi, iż choćby dobry dziadek do orzechów odejdzie w zapomnienie. Każdy powinien go znać
Orzechy włoskie bywają kapryśne, a ich łupina jest naprawdę trudna do usunięcia. Można jednak posłużyć się ciekawym sposobem, który sprawi, iż stanie się delikatniejsza, a my będziemy musieli włożyć znacznie mniej siły w jej rozłupanie. Co należy zrobić? Zalej orzechy włoskie wrzątkiem i pozostaw je w nim na kilka minut. Po tym czasie wystarczy wkładać nóż w przestrzeń pomiędzy łącznie skorupek, a gwałtownie się rozdzielą bez wkładania w to wysiłku.
Idź do oryginalnego materiału