HiProMine S.A. uruchomiła w Karkoszowie (woj. lubuskie) największy w Europie Środkowej zakład produkcji białka owadziego

6 miesięcy temu
Zdjęcie: HiProMine (2)


Białko i tłuszcz owadzi, stanowią istotny składnik diety wielu gatunków ryb w naturze. Składniki pokarmowe obecne w owadach to zarówno korzystny skład aminokwasowy, jak i prozdrowotny profil kwasów tłuszczowych. Dostarczenie składników takich jak peptydy i lipidy może mieć najważniejsze znaczenie dla przyszłości efektywnej i zrównoważonej hodowli wielu ryb. „W dobie konieczności ochrony środowiska i zasobów wodnych, branża akwakultury będzie się zmieniała, również w zakresie żywienia ryb hodowlanych. Produkcja białka owadziego na dużą skalę jest kluczowa, ponieważ to najbardziej ekologiczny sposób pozyskania białka i nie prowadzi do degradacji środowiska” – przewiduje Maciej Szumiński, Sales and Marketing Director w spółce HiProMine.

Właśnie rusza kolejny europejski zakład, który specjalizuje się w produkcji białka i tłuszczu owadziego – coraz bardziej pożądanych w branży akwakultury. Zapotrzebowanie na takie produkty jest ogromne. Wielu producentów pasz wykorzystywanych w żywieniu ryb hodowlanych dostrzega nie tylko ogromne zalety prozdrowotne komponentów owadzich w paszach, ale również aspekty ekologiczne i ekonomiczne.

– To przyszłość akwakultury jeżeli chodzi o zdrowe i zrównoważone żywienie ryb hodowlanych – tłumaczy Maciej Szumiński. – Produkcja akwakultury stała się kluczowym sektorem w produkcji żywności, dostarczającym wysokiej jakości białko dla coraz większej populacji ludzkiej. Jednak wraz ze wzrostem produkcji pojawiają się wyzwania związane z zapewnieniem zrównoważonej i efektywnej produkcji. W ostatnich latach znacząco rośnie zainteresowanie białkiem owadzim jako wartościowym surowcem w żywieniu akwakultury oraz narzędziem ochrony środowiska wodnego – dodaje.

Owady, ze względu na swoją wysoką zawartość białka i efektywne wykorzystanie paszy, stanowią obiecujące i proekologiczne źródło składników odżywczych dla ryb utrzymywanych w akwakulturze. Larwy takich gatunków owadów, jak chociażby Hermetia illucens, mogą przekształcać produkty uboczne przetwórstwa rolno-spożywczego w wysokowartościowe białko, co czyni je ekologicznym i ekonomicznie atrakcyjnym.

Polski producent zainwestował

Polska spółka HiProMine S.A. właśnie uruchomiła duży zakład w Karkoszowie (woj. lubuskie), znajdujący się zaledwie 100 km od Berlina, w którym produkowane będzie 25 000 ton żywca owadziego rocznie i taka sama ilość organicznego nawozu. To największa taka firma w środkowej Europie, posiadająca autorską technologię chowu i hodowli owadów, zatrudniająca wielu naukowców prowadzących liczne badania nad adekwatnościami białka w zakresie żywienia różnych gatunków zwierząt.

– Białko owadzie, które w środowisku naturalnym stanowi podstawowy składnik diety wielu gatunków ryb, charakteryzuje się bardzo dobrym profilem aminokwasowym – zdradza dr Monika Dudek. – Ponadto, składniki o adekwatnościach funkcjonalnych zawarte w produktach owadzich spełniają istotną rolę w poprawie zdrowotności ryb – dodaje.

Jak wygląda przyswajalność białka owadziego przez ryby?

W przypadku zastosowania białka owadziego w dietach dla ryb łososiowatych można odnotować zarówno wysoką stawność białka ogólnego jak i tłuszczu surowego. Innymi słowy, składniki pokarmowe w surowcach owadzich cechują się wysoką przyswajalnością, w szczególności w przypadku żywienia ryb mięsożernych. Dodatkowo, odnotowuje się korzystne wyniki odchowu, a także poprawę składu mikrobioty jelitowej, co jest najważniejsze w aspekcie zdrowia ryb – mówi dr Zuzanna Mikołajczak, specjalistka żywienia ryb.

Naukowcy nie mają wątpliwości: wykorzystanie białka owadziego jako składnika diety w żywieniu ryb może przynosić szereg korzyści, takich jak zwiększenie efektywności wykorzystania paszy, poprawa wzrostu ryb i obniżenie śmiertelności.

– Nasza produkcja jest ekologiczna, minimalizuje ślad węglowy i wpisuje się w idee szeroko pojętej dbałości o ochronę środowiska oraz zrównoważonego rozwoju – zdradza Maciej Szumiński. – Budowa zakładu, w którym będziemy produkowali białko i tłuszcz owadzi, była ogromnym wyzwaniem. Wierzymy natomiast, iż nasze dokonania naukowe przełożone na dużą skalę, przyniosą wymierne efekty i dla środowiska, i dla rozwoju akwakultury – przekonuje.

Maciej Szumiński podkreśla, iż produkcja ryb wymagają zużycia ogromnych ilości pasz. Jednym z surowców wykorzystywanych w żywieniu ryb jest mączka rybna, częściowo produkowana z połowów niezrównoważonych. Przeławianie oceanów w celu produkcji mączki rybnej prowadzi natomiast do nadmiernego wykorzystania zasobów naturalnych.

Wykorzystanie białka owadziego może zmniejszyć te negatywne skutki poprzez zmniejszenie zużycia konwencjonalnych surowców paszowych, co przynosi korzyści dla zrównoważonego rozwoju i redukuje negatywny wpływ akwakultury na wodne środowiska naturalne. Zastosowanie białka owadziego jako źródła składników pokarmowych w żywieniu ryb stało się zatem tematem zainteresowania ze względu na jego wysoką wartość odżywczą i ekologiczne korzyści.

Idź do oryginalnego materiału