Dalsze podwyżki akcyzy na wina spowodują krytyczne szkody – przede wszystkim ryzyko rozwoju szarej strefy, z kolei rodzime przedsiębiorstwa – importerzy, dystrybutorzy, restauracje i sklepy – staną się niekonkurencyjne, ocenił prezes dystrybutora win – Partner Center Krzysztof Apostolidis. Szczególnie dotknięte będą regiony przygraniczne oraz branża HoReCa.
„Zdaje się, iż rządzący zapominają o jednym – Polska nie jest samotną wyspą na oceanie, a krajem członkowskim UE. Dalsze podwyżki akcyzy na wina spowodują krytyczne szkody. To przede wszystkim ryzyko rozwoju szarej strefy. Wyższa akcyza przy braku podatku w krajach sąsiednich sprzyja nielegalnemu przywozowi i obrotowi winem. W rezultacie wpływy budżetowe, zamiast wzrosnąć, spowodują drastyczny spadek wpływu z podatku akcyzowego. Czy tego oczekuje Rząd?” – przekazał ISBnews Apostolidis.
„Jako rynek będziemy też niekonkurencyjni, osłabi to po prostu rodzime przedsiębiorstwa. Nasi importerzy, dystrybutorzy, restauracje i sklepy znajdą się w gorszej sytuacji niż przedsiębiorcy z państw sąsiednich. Szczególnie dotknięte będą regiony przygraniczne oraz branża HoReCa. I jeszcze jedno: bardzo lubimy chwalić się polskimi winnicami, których przybywa. Ale wyższe obciążenia podatkowe zahamują rozwój sektora rolno-spożywczego oraz turystyki winiarskiej w Polsce” – dodał.
Ministerstwo Finansów przedstawiło wczoraj dwa projekty ustaw dotyczących zdrowia publicznego. Jako pierwsze proponuje aktualizację stawek akcyzy na wszystkie napoje alkoholowe, co ma na celu ograniczenie spożycia napojów alkoholowych, a w konsekwencji redukcję negatywnych skutków jego nadużycia. Ministerstwo planuje podwyższenie stawek akcyzy na wyroby alkoholowe (alkohol etylowy, piwo, wino, napoje fermentowane i wyroby pośrednie) o 15% w 2026 r. i o 10% w 2027 r. Resort podał, iż z powodu wzrostu dostępności do alkoholu wprowadzona w 2022 r. mapa drogowa wymaga aktualizacji.
Ministerstwo przedstawiło też projekt ustawy przewidujący podwyższenie opłaty cukrowej, w tym opłaty za zawartość kofeiny lub tauryny, które występują m.in. w napojach energetycznych. Celem procedowanej nowelizacji ustawy o zdrowiu publicznym jest także uproszczenie systemu opłaty cukrowej m.in. poprzez przeniesienie obowiązku zapłaty opłaty na początek łańcucha dostaw. Projekt przewiduje również doprecyzowanie zasad obliczania i pobierania należnej opłaty.
Partner Center to dystrybutor, importer i producent win i alkoholi. Zaopatruje zarówno rynek HoReCa (hotele i restauracje), jak i kanał nowoczesny (sieci handlowe). Spółka jest członkiem Związku Pracodawców Polskiej Rady Winiarstwa oraz Związku Pracodawców Polskiego Przemysłu Spirytusowego.
Źródło: ISBnews